Ziua Absolventului 2015-2016

Catedra Disciplinelor Socio-Umane 

Data de 12 decembrie 2015 este Ziua absolventului – sărbătorită de oamenii care învaţă, muncesc şi au format o comunitate de suflet în jurul Colegiului Naţional Spiru Haret.

Evenimentul are o îndelungată tradiţie, încă din anul 1918, când, la iniţiativa directorului de atunci al instituţiei, doctorul în lingvistică, Ştefan V. Nanu, s-a organizat o serbare dedicată patronului spiritual al şcolii Sf. Ierarh Spiridon.

Cu acest prilej, anul acesta, Catedra Disciplinelor Socio-Umane a organizat o întâlnire cu absolvenţi ai liceului, studenţi la Facultatea de Filosofie şi elevi, cărora le-a propus drept temă de dialog: De la filosofia pentru copii la gândirea critică (https://prezi.com/uladiljgnoqg/de-la-filosofia-pentru-copii-la-gandirea-critica).

Elevii Andrei Dumitrescu, din clasa a XII-a G şi Ilinca Ionescu, din clasa a XII-a H, sub coordonarea doamnei profesoare Codruţa Missbach, au realizat o prezentare a programei şi a manualelor Ruxi şi Sânziana (Ed. Humanitas), dedicate filosofiei pentru copii – un studiu de caz pornind de la un interviu cu un copil de 5 ani, Filip – un dialog imaginar între Kant şi Nietzsche, o abordare a gândirii critice în contextul postmodernismului.

Diferitele oportunităţi de a practica filosofia, încă de la clasele primare, trecând prin dezvoltarea gândirii critice, cu ajutorul logicii, până la studiul propriu-zis al Filosofiei, au reprezentat un real interes, ocazionând un bun prilej pentru o dezbatere autentică între elevi, studenţii de la Facultatea de Filosofie şi profesorii prezenţi la activitate.

Activitatea a avut nu doar rolul de a omagia amintirea marelui ministru Spiru Haret, ci şi de a reuni oameni din generaţii diferite în liceul unde, printre absolvenţii de marcă, se află şi Mircea Eliade şi Constantin Noica.

prof. dr. Cristina Ştefan